zaterdag 9 augustus 2008

Ge


Ge was een heel groot paard op de manege. Maar je leerde veel van Ge.

Dit stukje komt van internet:

Gé op 18-jarige leeftijd overleden
Op maandagavond 18 september heeft Gé tijdens een bosrit een hartstilstand gekregen en is hij overleden. Gé, we zijn bij je gebleven tot je terug bent gebracht naar de manege, waar je vervolgens bent opgehaald. Wij zullen Gé, onze trouwe kameraad, die vooral menig ruiter het vertrouwen tijdens bosritten heeft bijgebracht, enorm missen. Gé heeft 15 jaar op onze manege gestaan. Hij is in het harnas gestorven, tijdens een buitenrit. Een bezigheid die Gé wel het leukste vond om te doen. Met zijn oren gespitst naar voren heeft hij nog kunnen genieten van een heerlijk ontspannen rit.
Gé, bedankt voor alles!

Gerkozen tot 'Paard van het Jaar 2001'
In het najaar van 1991 is Gé op onze manege gekomen. Hij was toen 3,5 jaar. Dus onze Gé is alweer ruim 13 jaar! Gé is vernoemd naar zijn vorige eigenaar Gé Ahles, de oprichter van 'Les Chevaux'. 'Les Chevaux' is nu van Martin en Christien. Gé moest een naam hebben met de letter G, omdat hij geboren was in de jaargang dat de namen van de veulens die toen geboren werden, met de letter G moesten beginnen. Hij loopt nog steeds zijn uurtjes dressuur en springt ook graag.
Gé is de baas over de kudde manegepaarden. Hij heeft daarom wel eens ruzie met Larca, die ook hoog in rang is. Tijdens de les kan Gé soms laten merken, dat andere paarden niks te vertellen hebben. De ruiter moet hem dan ook goed in de gaten houden, vooral bij het op- en afstijgen. Dan heeft Gé de neiging om vooral de nieuwe paarden aan te vliegen en zo te laten merken dat hij de baas is.
Helaas heeft Gé zich een vervelende gewoonte aangewend om te gaan rollen in zijn stal en wel zo, dat hij zich volledig klem draait. Met bruut geweld maakt hij zich dan los met alle gevolgen van dien. Zo heeft hij een hele tijd niet kunnen lopen, omdat hij een gat boven zijn oog had en allerlei schaafwonden. De dierenarts is wel drie kwartier bezig geweest om het gat te hechten. Gé heeft toen een hele tijd in een box vast gestaan, zodanig, dat hij niet kon gaan liggen. Hij kon alleen wat met zijn kont heen en weer bewegen. Dit om te voorkomen, dat hij de hechtingen weer stuk zou maken. Het kuilgras hing in een net voor zijn hoofd, zodat hij nog kon eten. Regelmatig werd hij aan de hand gestapt en kreeg hij uit een emmer te drinken. Gelukkig is alles toen goed gekomen. Hij loopt sindsdien weer in de lessen. 's Winters staat Gé om vastrollen te voorkomen in een box of in de binnenbak.
Op stal kan Gé nogal narrig doen. Toch is hij 100% betrouwbaar. Je moet je niet laten kennen en gewoon dit gedrag negeren en kordaat optreden. Hij laat zich niet zo makkelijk het hoofdstel om doen, want hij steekt dan zijn neus in de lucht. Doordat hij zo groot is lukt het de meesten dan niet meer om het hoofdstel aan te doen. Als je ook nog eens aan zijn hoofd gaat sjorren, kan je het wel helemaal vergeten.
Gé heeft wat moeite bij het omgaan. Hij tilt zijn linkerachterbeen zijwaarts op. Hierdoor denken velen ten onrechte dat Gé van plan is om te gaan slaan.
Gé staat hier van de manegepaarden het langst. Hij heeft die 10 jaar dat hij nu bij ons staat altijd trouw zijn werk gedaan. Gé moet je echt liggen, dan werkt hij hard voor je en zie je pas wat een mooi paard hij eigenlijk is! Doordat hij zo groot is, heeft hij snel de neiging om te gaan sloffen. De ruiter heeft dit niet zo door, omdat Gé de andere paarden met gemak bijhoudt.

Geen opmerkingen: